Tampereen Sosiaalifoorumi & Mahdollisuuksien Tori 2024: Solidaarisuutta Brasiliaan ja Chileen

Lauantaina 18. toukokuuta Uuden Brasilian Ystävät (UBY) osallistui edellisvuoden tapaan Tampereen Mahdollisuuksien Torille, sekä ensimmäistä kertaa Sosiaalifoorumille omalla tilaisuudellaan. Vain muutama päivä ennen lauantaita oli Chilestä kantautunut kiireellinen solidaarisuuskutsu. Chilessä on valtava, 650 000 perhettä koskeva asuntopula, minkä johdosta jo 100 000 perhettä asuu vallatuissa asunnoissa ja kokonaisissa naapurustoissa. Yhtä esimerkillistä “Toma 17 de Mayo” -nimistä 200 perheen valtaamaa naapurustoa vastaan oli määrätty häätö, jota alettiin toimeenpanna samaan aikaan, kun lentolehtistä laadittiin Mahdollisuuksien Torilla jaettavaksi.

Mahdollisuuksien Torilla oli muitakin kansainvälisen solidaarisuuden kannalta kiinnostavia järjestöjä, liittyen mm. Palestiinaan ja Suomessa yliriistettyihin thaimaalaisiin marjanpoimijoihin. UBY:llä oli infopöydällään jaossa yleislentolehtistä, jossa kutsuttiin solidaarisuuteen Brasilian köyhien talonpoikien ja muun vallankumouksellisen liikkeen kanssa, sekä Chile-solidaarisuuteen kutsuvaa lentolehtistä.

Kun Mahdollisuuksien Tori oli vasta alkumetreillään, oli viereisessä Työväenmuseo Werstaan auditoriossa UBY:n yleisötilaisuus, jossa kerrottiin kuvien ja videon kera Brasilian talonpoikaisliikkeestä ja solidaarisuustoiminnasta.

Lopuksi kuultiin vielä yksi puheenvuoro, jossa selitettiin sitä, miksi henkensä uhalla taistelevat Brasilian talonpojat korostavat ehdotonta solidaarisuutta Palestiinan kansan vastarinnalle: he eivät taistele vain maidensa tai edes yksin uuden Brasilian, vaan uuden maailman puolesta, mistä pitäisi Suomestakin ottaa mallia. Tämän perään välitettiin solidaarisuuskutsu Chilestä ja kutsuttiin yleisöä jäämään solidaarisuuskuvan ottoa varten. Seinälle heijastettiin viesti “PUOLUSTAKAA TOMA 17 DE MAYO’A!” ja paikalla olleista suurin osa tuli kuvaan.

Mahdollisuuksien Torilla soi livemusiikki ja välissä kuultiin kaikkien mukana olevien järjestöjen tervehdyspuheet. UBY:n lyhyessä puheessa kerrottiin Brasilian talonpoikien taistelun vahvistumisesta, Chilen akuutista tilanteesta ja ylistettiin kansainvälistä solidaarisuutta. Hellittämättömästä auringonpaahteesta huolimatta UBY:n infopöydällä oli paljon kävijöitä, käytiin lukuisia keskusteluja, ja kaiken lisäksi sangen moni jätti tilauksen tiedotteista koskien tulevia tapahtumia ja toimintaa.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started